Átfordulás hasról hátra

Azok a picik, akik nem szeretnek hason lenni, nehezebben tanulják meg ebből a helyzetből a megfordulást. Mivel azonban a hason fekvésből indulnak ki két alapvető csecsemőkori mozgásminta, a kúszás és a mászás, ezért érdemes idejében megszerettetni ezt a testhelyzetet és segíteni az első nagy helyzetváltoztató mozgás, a megfordulás begyakorlását. Angyalka vagy manócska 13...

Ha ez sikerül, akkor egészséges csecsemők esetében a mozgásfejlődés többi lépcsőfoka már minden különösebb beavatkozás nélkül követi egymást a megfelelő sorrendben.
Ha nem sikerül, akkor sajnos gyakran előfordul, hogy kimarad a kúszás, esetleg még a mászás is, a baba nagyon hamar megtanul felülni és felállni, így idő előtt, már 9-11 hónapos korában elindul. Miért fontos a kúszás és a mászás...

Hogyan segítheti a szülő a megfordulást?

A „hárompontos” támaszkodás az a biztos testhelyzet, amiből könnyedén elindítható az oldalra fordulás. A hason fekvő négy hónapos baba a lábait már majdnem teljesen kinyújtva tartja, a két alkarjára támaszkodva nézelődik vagy játszik. Ahhoz, hogy az egyik karját felemelje, hogy megfoghassa az előtte kicsit messzebb lévő játékot, át kell helyeznie a testsúlyát a másik könyökére, eközben a törzse kissé elbillen oldalra. Ha oldalra szeretne kinyúlni a játékért, akkor az egyensúlyát csak úgy tudja megtartani, ha a felemelt karjával azonos oldali térdét felhúzza és megtámaszkodik vele. Ilyenkor a másik lába nyújtva marad, a törzse kissé elfordul oldalra, és a fejét függőlegesen megtartva elnéz a kinyúló karja irányában. Az átfordulás segítése ezen a ponton a legkönnyebb.

Hárompontos támasz.jpg

Amikor megfogta a kiszemelt játékot, a térdét a szőnyegen tartva lassan billentsük a csípőjét oldalra. A csípő fordulását szinte automatikusan követni fogja a vállöv fordulása, és a baba a támaszkodó karját behajlítva átgördül a vállán. A mozdulat lassan történjen, hogy a babának legyen ideje észlelni a helyzetváltozást, és meg tudja tartani a fejét. Ha oldalfekvő helyzetben megállítjuk a mozdulatot, akkor a pici leteszi a fejét, közben persze nézi és örül a kezében lévő játéknak. Ha itt elengedjük a lábát, innen már teljesen önállóan megfordul a hátára, és nagy örömmel veszi a szájába a megszerzett kincset.

Ha már jól megy az oldalra fordulás, akkor ebből a helyzetből szabadon fog fordulni vissza a hasára is. Ehhez a mozdulathoz erős fejtartásra és a vállöv visszalendítésére van szükség. Ezt a mozdulatot szintén egy játékért való kinyúlással lehet inspirálni. A baba csípőjét oldalra fordítjuk, a behajlított térdét lenn tartva oldalfekvésbe fordítjuk. Kissé előre és oldalra tegyünk egy játékot, amit ebből a helyzetből nem érhet el. A játékot mutassuk meg, és ahogyan letesszük, a tekintetével követni fogja azt. A szemmozgását követi a fej elfordítása, a kar kinyújtásával a vállöv elfordul és az alul lévő könyökére támaszkodva hasra fordul, majd megfogja a játékot. Ahhoz, hogy mindkét kezével játszhasson, ismét oldalra, majd a hátára kell fordulnia.

Érdemes a fordulásokat mindkét irányban segíteni, hogy egyformán ügyesen használja a baba a testének a jobb és bal oldalát. Ha azt látja a szülő, hogy inkább csak az egyik kezével nyúl, a másikkal pedig jobban szeret támaszkodni, akkor eleinte csak abban az irányban gyakoroltassa a fordulást. Amikor a baba rájött, hogy egy az új tudományával kedve szerint változtathatja a testhelyzetét, akkor érdemes fokozatosan átvezetni a másik oldalra is ezt a képességet.

Fontos, hogy a kényelmes és sikeres forduláshoz a támaszkodó könyök legyen mindig a váll alatt, és az ellentétes láb pedig térdben behajlítva.

Ez a két egyszerű mozdulatsor minden szülő számára könnyen megtanulható, hogy időben támogathassa gyermeke mozgásfejlődését. A hárompontos támaszkodás és a forgások megtanulása, valamint a mozgások gyakorlása erősíti a fej és a törzskontroll kialakulását. Mindkét funkció fontos a csecsemőkori felegyenesedési folyamat tökéletességéhez, nélkülözhetetlen a látás fejlődéséhez, a hangok irányának megkülönböztetéséhez, a térben való tájékozódáshoz és az egyensúly kialakulásához. Az akaratlagos mozgásszabályozás gátolja a primitív reflexek működését és elősegíti a testtartási és egyensúlyi reakciók felépítését.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása