Az agyi plaszticitás és a viselkedés megváltoztatásának képessége csökken az idő előrehaladtával. A gyermek életének első éveiben fejlődésének szinte minden lehetséges aspektusa szempontjából döntő fontosságú az ingergazdag környezet, a szeretetteljes, stabil, biztonságos és kielégítő kapcsolat a gyermek és a családtagok között. A nem megfelelő minőségű gyermekgondozás és nevelés bizonyítottan károkat okoz. Az első életévek hiányait később nem lehet pótolni!

Mit gondoltunk régen?

Mit tudunk ma?

Az agy fejlődése az öröklött géneken múlik. Az agy fejlődése a gének és az egyéni tapasztalatok közös hatásának eredménye.
A 3 éves kor előtti tapasztalatok csak kevéssé hatnak a későbbi fejlődésre. A korai tapasztalatok alapvetően befolyásolják az agy szerkezetét, és megalapozzák a későbbi képességeket.
A korai évek biztonságos anya-gyerek kapcsolata pozitív keretet nyújt a tanuláshoz, a fejlődéshez. Így igaz.+ A korai kapcsolatok az agy felépítését is befolyásolják.
Az agyfejlődés lineáris:a tudást egy életen át tartó gyarapodással szerezzük. Az agyfejlődés nem lineáris: vannak szenzitív időszakok, amik bizonyos készségek megszerzéséhez optimálisak. Ha ez kimarad, később nagyon nehéz pótolni.
A kisgyermekek agya sokkal kevésbé aktív, mint a serdülőé vagy a felnőtté. A korai években a gyermek agya sokkal aktívabb, mint a felnőtté. Az agy aktivitása serdülőkorra lényegesen csökken.

Kép1.png

Az agy szerkezetének kiépülése a környezet szeretetétől és a baba tapasztalataitól függ. Az egy időben ingerületbe jövő sejtek nyúlványokat növesztenek egymás felé - a hálózat formálódik. Minden alkalommal, amikor végigfut az információ az idesejtek között, a kémiai és elektromos hatások megerősítik a sejtek közötti kapcsolatot, és az idegi hálózat érik – SZINAPTIKUS BURJÁNZÁS.

Az oda-vissza áramlás a leghatékonyabb erő a szociális kapcsolatok jelentőségében is.

A nem használt, felesleges szinapszisok elpusztulnak, ezzel az idegrendszeri hálózat stabilizálódik – SZINAPTIKUS VISSZAMETSZÉS.

 

Forrás: Dr. Varga László: A pedagógia aktuális kérdései

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása