Négy hónapos a baba

A négy hónapos baba szívesen figyel, mosolyog azokra, akik kedvesen közelednek felé. De különleges figyelemmel és megkülönböztetett örömmel fogadja az édesanyját vagy a kedves családtagokat.

Élvezi a saját hangját, sokat és nagy élvezettel játszik a hangjaival. A baba hangocskáira a szülő ösztönösen válaszol, majd a pici visszaválaszol, amire a szülő újból reagál… és ezzel megkezdődik kettejük között az egész életükre szóló beszélgetés, elindul a tudatos kommunikáció.

A csecsemő látása rohamos tempóban élesedik és színesedik, mindez a látással kapcsolatos idegpályák fejlődésének és az idegi összeköttetések hihetetlen ütemű megsokszorozódásának köszönhető. Már képes a két szemébe érkező információkat egységes képként észlelni, így a látásélessége már 4 méterre is pontos. A teljes látásképességet majd 8 hónapos kora körül éri el, aminek kialakulásában kiemelkedő szerep jut a kúszásnak és a mászásnak, mert akkor előrehaladás közben tanulja meg az egy pontra történő folyamatos fókuszálást.
Tizenhat hetes korban hason fekve a lábait kinyújtva a karjával felnyomja a törzsét és így repülő vagy úszó mozdulatokat végez, közben nagyokat kacag vagy visong. Ez a Landau-reflex aktivizálódását jelzi, ami segít a fej- és a törzstartás kialakításában.

baby_girl_6-9_months_lying_on_belly_smiling_SMOF00120.jpg                                                                                                                                    Kép: Google images

Már viszonylag hosszabb ideig jól tartja a fejét hason, és sokat gyakorolja a tárgyak után nyúlást és megfogást. A hónap végére arra is képes lesz, hogy az egyik alkarjára támaszkodva a másikat felemelje és egy karnyújtásnyira lévő játék után nyúljon, azt ügyesen megfogja és a szájába vegye, mert ugye azzal is alaposan meg kell vizsgálni mindent. Kinyúlás közben eleinte csak véletlenül  eldől oldalra, mert még nem tudja magát megtartani egy karral, aztán amikor rájön, hogy ezzel az apró mozdulattal új testhelyzetbe kerülhet és a hátán fekve szabadon játszhat egyszerre két kezével a játékkal, úgy fogja majd tudatosan is ismételgetni az eldőlést, és a hasról hátra fordulást. Tehát hason fekvésben a hárompontos támaszkodás az alapja a megfordulásnak, de a későbbi kúszásnak is.

Hason fekve 90 fokos szögben megemelve tartja a fejét és minden irányban elforgatva nézeget, biztosan követi a közeli mozgó tárgyakat és a távolabb lévő embereket is. Ha háton fekszik már kissé meg is tudja emelni a fejét, hogy megnézhesse a lábát. De a lábait is már annyira föl tudja emelni, hogy a térdét vagy a lábujját meg is érintheti.

A hátról hasra fordulás is ebben az időszakban kezdődik. A mellette karnyújtásnyira lévő játékért nyújtózkodva a másik oldali láb térdben behajlítódik, az azonos oldalon lévő karjával is átnyúl a törzse felett és így az egész teste oldalra billen, amiből aztán a feje megemelésével könnyen megfordulhat a hasára.

A megfordulást csak akkor tudja a baba megtanulni, ha képes megtartani a fejét hason és oldalt, valamint háton fekve is picit képes felemelni.

A másik fontos kritérium a karok szabad mozgatása, a két kar egymástól független irányítása, és a tenyér akaratlagos nyitása és zárása, ami a megfogás mozzanatához szükséges. Ha nincs meg a tárgy megszerzésének motivációja, akkor nincs miért forgolódni sem.
A harmadik szempont a lábak egyre fokozódó ügyesedése, azok szándékos mozgatása egy adott cél érdekében.
Az intenzívebb mozgásoknak köszönhetően az izmai erősödnek, a teste és arcocskája is teltebb lesz, megjelenik a gömbölyítő babaháj a lábakon, a karokon és a popsiján.

Egy órán át, vagy annál is hosszabb ideig képes intenzíven figyelni, játszani magában vagy másokkal is. Igényli a társaságot a közös foglalkozásokat, a játékot. Ezért ebben a korban mindenképp érdemes elkezdeni a tudatos játékos mozgásos- és érzékszervi fejlesztéseket – a szó pozitív értelmében, tehát nem terápiáról van szó -, mert ezekkel az aktív, kellemes hangulatú, vidám együttlétekkel biztosan a megfelelő irányba terelhető a csecsemő fejlődése, és jó eséllyel előzhetők meg az eltérő fejlődésmenetből adódó későbbi mozgáskoordinációs, egyensúly,i érzékszervi, értelmi, figyelmi, viselkedési és anyanyelvi problémák.

A hárompontos támaszkodási gyakorlatok és a fordulások segítése a következő bejegyzésben olvashatók majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tücsök4 2013.05.16. 20:15:13

Tiszteletem!
Tanácsot szeretnék kérni. 18 hetes babám még nem tudja hasonfekve kinyújtani a karjait(ezzel ugye megemelni a törzsét). Nem szeret hason, de èrzésem szerint csak mert hamar elfáradnak a kis karjai. Ennek ellenére naponta többször van hason, 2-3, talán több percet is néha. A fejét jól tartja, mozgatja, nézeget. De a karjai nem látnám, hogy fejlődnének. Tudnék valahogy segíteni neki? Mivel külföldön élünk nem tudom egyszerűen elvinni gyógytornászhoz...az orvosunk nem mondott semmit.
Köszönöm!

Bendig Borbála 2013.05.16. 20:35:01

Kedves Tücsök4!
Minél többet legyen hason a baba, ebben a testhelyzetben érdemes vele sokat játszani, hogy megszeresse a hason levést is. A kartámaszát is érdemes segíteni. A blogon és a honlapon lévő cikkek között sok tanácsot leírtam, érdemes azokat is elolvasni.
Jó egészséget kívánok!
süti beállítások módosítása