Babatorna a második hónapban

Az előző részek elméleti ismeretei után következzenek a gyakorlati információk.

A fejlődéstani szemléletű baba mozgásfejlesztő gyakorlatokkal sokat tehet a szülő babája egészséges mozgásfejlődése érdekében.

Az egyszerű babatornának tűnő játékos mozdulatok könnyen megtanulhatók, és minden nap lehet gyakorolni a csöppségekkel. Attól nem csak sima babatorna, hanem megtervezett mozgásfejlesztő gyakorlatsor, hogy mindig alkalmazkodik a csecsemő aktuális fejlettségi szintjéhez, és a fejlődési ütemnek megfelelően folyamatosan módosulnak a gyakorlatok.

Tehát az általam ismertetett életkor szerinti ajánlás az átlagos fejlődési tempót követi, azonban egyéni alkalmazásánál mindig a baba képességeit kell figyelembe venni. A baba mozgásfejlesztés önmagában is hatékony eszköz a fejlődési eltérések, lemaradások kivédésére, de ha a babamasszázst is – leírása két korábbi bejegyzésemben olvasható - társítjuk a mozgáshoz, akkor egy komplex fejlesztő programot állíthatunk össze otthoni használatra.

A fej megemelése és megtartása az első lépcsőfok a felegyenesedési folyamatban. Ez a képesség teszi lehetővé az ember számára, hogy a fejet a test tetején hordozza, és mintegy referencia pontként használja az érzékelésben, a mozgásban, és az idegrendszer maradéktalanul betölthesse központi irányító szerepét, hogy az intellektuális funkciók tökéletesen működhessenek.

Gyakorlatok

1. Háton fekvésben a hátánál megtartjuk a babát, mintha fel akarnánk emelni, de csak a törzsének a felső részét emeljük meg kissé. Ebben a helyzetben pár másodpercig megtartjuk, és óvatosan letesszük. Amikor fel akarjuk venni a babát, ugyanezzel a mozdulattal, vagy ebben a tartásban kissé oldalra fordítva tegyük. Felemeléskor hol egyik, hol másik irányba fordítsuk a babát, hogy mindkét oldali izomzata erősödhessen. A fejét már nem kell tartanunk, hiszen már ő is tudja és egyre ügyesebb lesz.

2. A karok mozgatásakor mindig a kart és ne a kezeket fogjuk meg. A baba könyökét óvatosan nyújtsuk ki, mert még a hajlított helyzet a természetes a hajlító izmok fokozott tónusa miatt. A két kart egyszerre emeljük a törzs mellől a fej mellé és vissza. Ezután a két kart vigyük oldaltartásba, majd hozzuk a törzs elé és vissza oldalra.

3. Háton fekvésben a lábak mozgatása is odafigyelést igényel, hiszen az alsó végtagok is hajlított, kissé kifelé forduló helyzetben vannak. Ezért a lábakat ne erőltessük a párhuzamos állásba. A lábszárnál fogva térdben hajlítsuk az egyik, majd a másik lábat többször, majd a kettőt egyszerre.

4. Hason a baba a fejét az egyik oldalra letéve fekszik, ekkor átfordítjuk a fejét az ellenkező oldalra, majd ha nem fordítja vissza, akkor mi fordítjuk meg. A fejfordításokat többször ismételjük, de mindig legyen ott egy valami látnivaló a babának, hogy értelmet kapjon a mozdulat. A látási, hallási, mozgási ingereket kapcsoljuk össze egy egyszerű csörgő segítségével!

5. Ugyanebben a fekvésben az egyik lábat térdben feltoljuk, majd kinyújtjuk, ezután a másik lábat mozgatjuk hasonlóan a kúszáshoz.

Ezek a gyakorlatok minden nap pár perc alatt elvégezhetőek, a szülő könnyen a napirend részévé teheti. Ha időben elkezdi a babatornát, akkor a picurkának természetessé válik a rendszeres mozgatás és később szívesen csinálja majd önállóan is. A mozgás örömére nem kell megtanítani a gyermekeket, hiszen a mozgás szeretetével születnek. A szülőnek csak őriznie kell ezt a veleszületett képességet.

 

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bendig Borbála 2012.08.14. 14:43:22

Egy kedves barátnőmnek egy hete született az első babája. A fenti bejegyzést a figyelmébe ajánlom majd.
süti beállítások módosítása