Gyermeknap

Címkék: család gyermeknap

2012.05.25. 11:54

Megünneplése Törökországból ered, ott legelőször 1920. április 23-án tartották meg, majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben.

1950 óta ünneplik a világ sok országában a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberben elfogadott határozata alapján. Ekkor még az volt a célja, hogy különböző adományokat gyűjtő akciók szervezésével segítsék az elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeit.

Az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot (Universal Children's Day). Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. A kormányoknak azt javasolták, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amelyet az adott országban megfelelőnek gondolnak.

Gyermeknap.png

Magyarországon 1931-től ünneplik és akkoriban egy egész héten át tartott a legkisebbek fesztiválja és Gyermek Hétnek hívták. 1950 óta már csak egy napig tart, és hagyományosan május utolsó vasárnapján tartják.

A szerencsés családokban élő gyermekeknél ez a nap a felhőtlen szórakozást jelenti, amelyhez országszerte színes programok várják őket. De sajnos vannak szegénysorban, vagy hátrányos helyzetben élő gyermekek is, akiknek ez a nap is pont olyan küzdelmes, mint a többi.

A szegénység a legfőbb oka a gyermekmunkának is. Több mint 200 millió 5-17 év közötti gyermek dolgozik rendszeresen a világban, ők soha nem járhatnak iskolába, vagy nem végezhetik el azt, s munkájukért a legtöbben csak éhbért kapnak. Míg Nyugat-Európában a gyermekszegénység városi, addig Magyarországon és Kelet-Európában elsősorban falusi jelenség. Idehaza minden ötödik, hatodik gyermek olyan családban él, ahol egyetlen kereső sincs. Magyarországon naponta mintegy 300 ezer gyermek éhezik.

crying-child.jpg

A Gyermeknap kitűzött céljai folyamatosan változnak, hiszen társadalmunkban a gyermekeink helyzete is folyamatosan átalakul. A családok szociális és gazdasági viszonyai még soha nem látott ütemben változnak és egyre többeknél sajnos negatívan (munkanélküliség, devizahitel, válás, betegség...).

Akárhogyan is alakult az utóbbi évben a család helyzete, ezen a napon tegyünk félre minden gondot és bajt, és lehetőségeinkhez mérten tegyük boldoggá gyermekünket, hiszen az ő öröme, jókedve, nevetése egyben a mi legnagyobb boldogságunk.

 

gyereket felelmel_1.jpg

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása