Hogyan kezdjük el a babatornát ?

Mivel az újszülött baba testtartása hasonlít a magzati tartáshoz és viszonylag keveset mozog, ezért jólesik neki, ha napjában legalább egyszer megtornáztatjuk őt. Az átmozgatáshoz válasszunk olyan időpontot, amikor még nem túl éhes és álmos, vagy a pocakja már nincs teljesen tele. Általában legjobb az esti fürdetés előtt megtornáztatni a csöppséget. Ilyenkor meg is masszírozhatjuk.

Háton fekvésben lassú, óvatos tempóban vigyük mindkét karját oldalról a törzse elé középre, majd vissza. A könyökét eközben nem szükséges teljesen kinyújtani. A lábacskákat térdben hajlítva egyszerre toljuk a pocakja felé és vissza úgy, hogy közben mindkét térdével leírunk egy nagy kört. Ezt a körzést végezhetjük alulról fölfelé haladva és fordítva is.

Hason fekvésben a baba fejét a homlokánál megtartva és kissé megemelve lassan fordítsuk az ellenkező irányba, ha magától nem fordítja vissza, akkor mi fordítsuk a kiinduló helyzetbe. Ismételjük meg néhányszor ezt a mozdulatot, ezzel segíthetjük, hogy a fejtartás szimmetrikus maradjon, illetve az esetleges ferde fejtartás így hamar megszüntethető.

A lábakat ebben a testtartásban is érdemes átmozgatni, még pedig a későbbi kúszás mozdulatát imitálva. Vagyis amíg az egyik láb viszonylag nyújtott helyzetben marad, addig a másikat térdben hajlítva feltoljuk a csípő magasságáig majd visszahúzzuk. Az egyik oldalon többször megismételjük ezt, ezután következzen a másik láb.

29.jpg

Ahhoz, hogy a baba testtartása szimmetrikus lehessen, a mindennapi gondozási feladatokban is sokat tehet a szülő. Például figyeljen arra, hogy amikor kézben tartja, akkor a feje egyszer jobb, másszor bal kézre essen. A kiságyába szintén váltott irányban fektesse le, hogy az érdekes ingerek, hol jobbról, hol balról érjék az apróságot. Ha cumisüvegből táplálják, akkor az etetések szintén váltakozó irányban történjenek, ahogyan a természetes szoptatásnál.

Az elégedett és nyugodt baba szeret nagyokat nyújtózkodni, ekkor magától is kinyújtja a kezeit és a lábait. Mi felnőttek tudjuk milyen jóleső érzés ez, tehát ügyeljünk arra, hogy a ruházata ne legyen szűk vagy rövid, mert a picurka a gyenge izomzatával még nem tud megküzdeni a szoros ruhák ellenállásával, így akaratlanul is korlátozzuk őt a szabad mozgásban.

A második hónap eseményeiről és teendőiről a sorozat következő részeiben olvashatnak majd.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása