1. Az érzékelés elindítja a mozgásfejlődést.

2. A mozgásfejlődés visszahat és fejleszti az érzékelést.

3. Az érzékelés és a mozgás érzelmeket váltanak ki.

4. Az érzelmekhez emlékek társulnak.

5. Mindezek együttesen olyan szintre emelik a tudatot, amelyben megjelennek a gondolatok.

6. A gondolkodás a legmagasabb szintű idegrendszeri működés.

Az újszülöttek és a csecsemők sokszínű mozgásformákkal és hangokkal reagálnak a külvilágból és a saját testükből érkező ingerekre. Így jelzik az alapvető szükségleteiket is (éhség, fájdalom, fáradtság, ijedtség, elégedettség…). Az édesanyák szavak nélkül is gyorsan megtanulják, hogy mit jelentenek ezek a legtöbbször hangadásokkal kísért testhelyzetek, nyújtózkodások, összehúzódások, arckifejezések. A különböző mozgások (a hangadás is mozgás) elárulják, hogy a baba elégedett, nyugodt, éhes, álmos vagy éppen fáj valamije.

A környezet hangjai, fényei, tárgyai és a személyei hamar felkeltik a picik kíváncsiságát, és megkezdődik egy oda-vissza ható folyamat, ami alapfeltétele a gyermeki idegrendszer fejlődésének. Ha valamire felfigyelnek, akkor odanéznek, odafordulnak, később kúszva, mászva majd lépegetve elindulnak felé. Ha már képesek megfogni a tárgyakat, akkor nézegetik, lóbálják, szájukba veszik, átveszik a másik kezükbe, később ütögetik és dobálják, majd egymásba és egymásra helyezik azokat.

Minden inger és minden válasz leképeződik az idegrendszerben, és ott nyomot hagy. Az ingerek az érzékszervek csatornáin keresztül jutnak be: látás, tapintás (testszerte bőringerek), hallás, egyensúlyozás (elhelyezkedés a gravitációs térben, gyorsulás-lassulás), ízérzékelés és tapintás a szájban, információk a saját testből (izmok, ízületek) és nem utolsó sorban a szaglás.

könyv.jpg

Az ingerekre adott válaszok komplex megnyilvánulása a viselkedés, amely összetett mozgásokból, hangadásokból, érzelmekből és gondolatok kifejezéséből áll. Az ismétlődő és egyre bonyolultabb hatások és visszahatások révén a csecsemő idegrendszere differenciálódik, és fokozatosan felépül az a magasan fejlett agyi struktúra, amellyel egyedül az ember rendelkezik. Az emberi értelem csak akkor tud teljesen kibontakozni és gyarapodni, ha a test és az idegrendszer fejlődési folyamata a megfelelő sorrendben és minőségben zajlott a korai gyermekévekben. Ennek a folyamatnak a kódját minden újszülött genetikusan magában hordozza.  

Tehát a szülőnek a szeretetteljes gondoskodás mellet a másik fontos feladata, hogy lépésről-lépésre végigvezesse gyermekét a fejlődés útján, amelyhez irányadóként létezik egy kész forgatókönyv.

A baba és gyermekmasszázs (előző bejegyzés) lágy érintésekkel segíti a gyermek tapintási érzékelésének fejlődését. A kellemes élmények pozitív érzelmeket és emlékeket váltanak ki belőle, így szívesen fogadja az érintéseket és alaposan megismeri a saját testét. Ha jól érzi magát a bőrében, akkor szívesen mozog, amivel újabb sikerélményekhez juttatja magát. Megtanulja, hogy a teste olyan eszköz, amiben jó lenni, és hogy segítségére van a céljai elérésében.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

majestyc 2011.11.19. 15:04:38

érthető,tömör,fenomenális!!!
találó cím!!!
szuper!!!
ezentúl sűrűn ide látogatok!!
süti beállítások módosítása