De mi a baj a gyerekkel?

Címkék: éretlen idegrendszer

2011.11.01. 16:28

A szülők részéről a leggyakrabban felmerülő kérdés az, hogy miért nem szólt időben a gyermekorvos vagy a védőnő, hogy a gyermeknél mozgásfejlődési eltérés van, és hogy ennek milyen súlyos következményei lesznek.

A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk. Nem azért, mert rossz szakemberek, hanem azért, mert nem részesültek megfelelő mélységű fejlődésneurológiai képzésben. Vagyis nincsenek tisztában – tisztelet a kevés kivételnek – a csecsemő-, illetve kisgyermekkori mozgásfejlődés idegélettani törvényszerűségeivel. Itt gondolok például a csecsemőkori primitív reflexek működésére, az elemi mozgásminták szerepére és mindezek hatására a gyermek mozgásfejlődésére.

Sajnos az egészségügyi szakembereink többsége nem ismeri az összefüggéseket a mozgásfejlődés és az anyanyelvi-, valamint az értelmi fejlődés kibontakozása között. Ez szintén abból ered, hogy az orvosi és védőnői képzésnek nem része az ilyen irányú pedagógiai vonatkozású tananyag.

A legtöbb baba teljesen ép idegrendszerrel jön a világra. A várandósság idején és a születés közben minden rendben zajlott. A család boldog, hogy mindene meg van és egészséges. Villám gyorsan eltelik az első év, aztán nagyon hamar eljönnek az óvodás évek és máris itt az iskolakezdés. A kisbabából gyermek lett, akinek meg kell felelnie az élet kihívásainak és a felnőttek egyre szigorodó elvárásainak.

Sajnos a statisztikai adatok alapján ez egyre több óvodás és iskolás gyermeknek nem sikerül. Megjelennek a viselkedési- és tanulási zavarok. Sok gyermek beszédfejlődése késve indul meg, az iskolában nő a diszlexiások és a diszgráfiások aránya. Gyakori a hiperaktivitás, a figyelem összpontosításának gyengesége. Ezeknek a problémáknak az a közös jellemzője, hogy normál- vagy kiemelkedő intelligenciával rendelkező gyermekeknél is tapasztalhatók. Tehát a gyermekek képesek lennének a jó teljesítményre, a legtöbbször akarnak is, mégsem sikerül nekik. Miért?

Az okok leggyakrabban a mozgásfejlődés eltéréseiben rejlenek. A gyermek nem a megfelelő sorrendben vagy nem a megfelelő minőségben haladt végig a fejlődési lépcsőfokokon, esetleg kimarad egy vagy több fázis; például a baba nem kúszott, nem mászott, túl korán felállt és elindult.

Mit tehet a szülő, hogy megakadályozza a fejlődési lemaradásokat és eltéréseket?

Többet, mint gondolná! Már az újszülött babákat lehet és szerintem kell is masszírozni, a második hónaptól pedig érdemes komolyan figyelni és segíteni a mozgásfejlődést. Ezekről a témákról olvashatnak a következő bejegyzésben.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása