Játék háton fekve

A háton fekvés ugyan olyan fontos testhelyzet a baba fejlődése szempontjából, akár a hason fekvés, mert így szabadon mozgathatja a karjait és a lábait. A karnyújtásnyi távolságra fölé lógatott játékot megfoghatja mindkét kezével. Ha rugalmas a játék felfüggesztése, akkor a szájához húzhatja a játékot és jó alaposan megrágcsálhatja, „megkóstolhatja”. Ha a lábával is eléri, rugdoshatja vagy csörgetheti azt. Gyakran egyszerre mind a két kezével és mind a két lábával játszik a kedvenc játékával.

A sok játék közben szinte észrevétlenül tanulja meg szándékosan mozgatni, és tudatosan irányítani a végtagjait, hogy kedvére játszhasson. A látását és a kéz mozgásait apránként összehangolja, vagyis megtanulja, hogy pontosan abba az irányba mozdítsa a kezét, amerre a játékot látja. Ez a szem-kéz koordináció legelső és legfontosabb lépcsőfoka. Ebben a játékban a feje nem mozog, előre, illetve felfelé néz, így minden figyelmét a karok és a lábak mozgatásának szentelheti.

Ha nem talál látnivalót fölfelé, akkor elkezd oldalra nézelődni, és kíváncsian keres valamilyen érdekes dolgot, amit szemügyre vehet. A fejével egy vonalban, oldalt egy karnyújtásnyira lévő játékot könnyen észreveszi és meg is tudja fogni. Ebben a mozdulatsorban összehangolja a fej elfordítását a kar mozgatásával. A játék szándékos megfogása és elengedése közben megtanulja tudatosan kinyitni és bezárni a tenyerét, és akarattal mozgatni az ujjacskáit.

Ezek a játékok legtöbbször spontán módon kialakulnak a baba életében, mégis érdemes figyelmet szentelni ezeknek a fontos fejlődési állomásoknak. Egy pici odafigyeléssel és tudatos szülői irányítással biztosítani lehet az egészséges fejlődésmenet kialakulását. Mire is kell figyelni?

1.jpgA baba fölé elég három játékot lógatni. Ezeket érdemes gumira erősítve olyan magasra helyezni, hogy csak teljesen kinyújtott karral tudja elérni. A gumi rugalmassága engedi, hogy a játékot a szájához húzza, és ha elengedte, akkor az lágyan visszaugorjon a helyére. A játékok könnyen megfoghatók legyenek. Legyen rajtuk hosszúkás keskeny rész, ami belefér az aprócska tenyerébe, és olyan kiálló rész is, amit könnyedén a szájába vehet. Egy játék lógjon középen a mellkasa felett, amit két kézzel tud megfogni, egy-egy pedig jobbra és balra, amit egy kézzel érhet el. Miután az oldalt lévő játékot megfogta, közelebb húzhatja és megfoghatja a másik kezével is.

Ha mindig elérhető a fölötte lógó játék, akkor nem lesz oka, hogy oldalra is nézelődjön, azután oldalra forduljon. Ezért fontos, hogy ne legyen mindig felette a belógó játék. Ha a babaszőnyegen fekszik, tegyünk mellé játékot, amit szintén csak kinyújtott karral érhet el. Ha nehezen tudja megfogni, segítsük úgy, hogy a játékkal érintgetjük az ujjait, hogy kinyissa azokat, így ügyesen meg tudja fogni. Ezután maga elé emeli, megfogja a másik kezével is, alaposan szemügyre veszi, majd legtöbbször a szájával is megvizsgálja. Arra kell figyelni, hogy ezt a mozdulatot jobb és bal kézzel ugyan úgy gyakorolja, legyen egyformán ügyes mind a két kezével, és mindkét irányban jól el tudja fordítani a fejét.

Nem csak csörgőkkel, játék állatokkal lehet ezt gyakorolni. Ha lehemperednek mellé a szülők, megfoghatja, simogathatja az anya vagy az apa arcát, haját.

Megfordulás

Az oldalra nézés-kinyúlás-megfogás mozzanata előkészíti a hátról oldalara, később a hátról hasra fordulást. Erre csak akkor képes a baba, ha már nem csak az azonos oldali karjával nyúl a játékért, hanem a másik karját a törzse előtt átemelve, a válla a feje utána fordul. Ezt a csavarodást követi a csípő is, és a pici az oldalára kerülve, vagyis oldalt fekve éri el a kiszemelt játékot. Ha a baba egyébként szívesen van hason, ügyesen megtartja a fejét, akkor kialakított már annyi fejkontrollt, hogy az oldalfekvésből továbblendüljön. Ehhez kissé meg kell emelnie a szőnyegről a fejét, hogy a látását vízszintes helyzetbe hozza, ezzel egyidejűleg átbillen a hasára, és már kész is a megfordulás. Eleinte ez még nem akaratlagos, de gyorsan megtanulja majd, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy testhelyzetet váltson, amikor csak akarja. A szülőknek ismét csak arra kell figyelniük, hogyan segíthetik játékosan ezeket az alapvető mozdulatokat: a fej elfordítását, az azonos oldali kar kinyúlását, a másik kar átemelését, a csípő fordulását, miközben az alsó láb nyújtva marad és a felső térdben behajlik. Oldalt helyzetből továbbgördülve a fej megemelkedését és a csípő teljes átfordulását.

baby-auf-decke.jpgA negyedik hónap legfontosabb mozgásfejlődési eseménye a megfordulás. Az a baba, aki ebben lemarad, nem tudja kellőképpen kielégíteni a kíváncsiságát. Szeretne többet látni, tapasztalni a világból, de önmaga nem tudja ezt elérni. Nyöszörgéssel, sírással jelzi az elégedetlenségét, egyre többször kéri, hogy vegyék fel. A szerető kezekben megnyugszik, és hamar rájön, hogy onnan mindent remekül lát. Új, érdekesebbnél érdekesebb dolgokat fedezhet fel, a szerető kezek körbeviszik a lakásban, megmutogatnak neki mindent. Felfedező útra indul, de nem a saját erejéből, hanem másokra támaszkodva.
Biztos, hogy jó ez így?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása