Harmadik hónap - a tudatos kommunikáció első megnyilvánulásai

Az emberek közötti kommunikáció háromnegyed részét a metakommunikáció (gesztusok, arcmimika, testbeszéd, hangsúly, hangszín, a teljes testbeszéd) teszi ki. Mégis az emberi beszéd és az írott nyelv a legfontosabb eszköz a kommunikációban.

A beszéd képessége az emberi faj veleszületett tulajdonsága. A nyelvi képesség egy speciális, egyetemes nyelvtani (grammatikai) elveket magában foglaló képesség. Ez azonban nem kész nyelv, hanem az univerzális grammatika alapelveinek gyűjteménye. Ezek a nyelvtani szabályok óriási variációs lehetőségeket biztosítanak. Tehát az anyanyelv elsajátításában a gyermeknek a környezete mutatja meg a fejlődési irányt, a beszéd a felnőttekkel való állandó kapcsolat során alakul ki.

A hangadás már a születéskor kezdődik, a felsírást a külvilág kellemetlen ingerei váltják ki.
A gyermek síró hangja az első hetekben szinte alig változik, a differenciáltabb hangadás csak az első hónap végén figyelhető meg, ilyenkor a baba már a jó közérzetét is hanggal fejezi ki.
6 hetes kortól alapvetően négyféle sírás figyelhető meg:

   • kisebb kellemetlenség – kis intenzitás
   • unalom – kis intenzitás
   • fájdalom – magas, erős hang, ami egy idő után elhalkul
   • éhség – magas, erős hangok, amelyek nem halkulnak el

6-8 hetes korban kezdődik a gőgicsélés, a gyermek sorra próbálgatja a különböző hangokat. A gőgicsélés mennyiségét és gyakoriságát a környezet érdeklődése, kedvessége, a válaszadás, a visszagőgicsélés növeli.

A harmadik hónapban megjelenik a gagyogás, ekkor még olyan hangokat is hallat a baba, amelyeket az adott nyelvben később nem is fog használni. A gyermek a beszédszerveivel való játszás közben a gagyogással fejleszti ki a beszéd alapjait úgy, hogy elsajátít bizonyos izommozdulatokat. Minél többet gagyog, annál gyorsabban és annál tökéletesebben fejlődik ki a beszédkészsége. Ha a gyermek gagyogása bármilyen okból megszakad, a beszédfejlődés elakad, vagy megkésik. Ilyenek a félelem, a szociális elhanyagoltság, a beszéd szegény környezet, a hosszan tartó vagy gyakori légúti betegség, vagy hallási problémák.

free_cute_baby_wallpaper-2560x1600.jpg

A tudatos kommunikáció része az is, hogy a baba visszamosolyog az édesanyja becézgető hangjára, mosolyára és megjelenik egy új érzelem, az öröm, amit egész testével kifejez. Erős, kiabáló hangra sírva fakad, nyugodt, kedves hangra felélénkül, nevet, "válaszol" a felnőttnek A szociális mosoly kialakulása után még szorosabbá válik a kapcsolat a baba és a mama között. Eddig a testi érintés adta kettejük számára az összetartozás élményét, ezután azonban a lelki kapcsolatteremtés is lehetővé válik a hangok és az arckifejezések útján.

A baba mozgásában is megjelenik a tudatosság. Leépülőben van a szopó-kereső és a fogó reflex. Hason fekvésben felkönyököl, közben megemelkedik a mellkasa és a válla. A fejét egyre hosszabb ideig magasra tartja, és minden irányban nézelődik. A közelében lévő tárgyak után nyúl, azokat rázza és ütögeti. A kezét már többnyire nem szorítja ökölbe, felfedezi a saját arcát, szemét, száját és a megfogott játékot a szájához viszi. Háton fekve is képes már megemelni kissé a fejét, és oldalra is fordul, sőt hasról is néha átbillen az oldalára.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása