Aszimmetrikus tónusos nyaki reflex – ATNR

Ezt a reflexes mozdulat is a fej helyzetének megváltozására jön létre. Ha a hasán vagy a hátán fekvő baba feje oldalra fordul, akkor az arca felé eső oldalon a karja és a lába kinyújtódik, az ellenkező oldalon pedig behajlik. A méhen belüli életben ehetővé teszi a magzatmozgásokat és a forgásokat, így már az izmok ott is edződhetnek. A megszületés folyamatában biztosítja a baba rugalmas áthaladását az anyai szülőcsatornán. Az első hónapban a szabad légzést biztosítja azáltal, hogy a hasán fekvő újszülött fejét oldalra fordítja. Beindítja a mozgás- és a látás fejlődését, elősegíti a játék után nyúlás kifejlődését (korai szem-kéz koordináció) és ezzel a háton fekvésből induló fordulást.

Már fél éves korra szükségtelenné válik, és gátlás alá kerül, addigra ugyanis a baba megtanulja szándékosan irányítani a látását, a fej-, a kar- és a lábmozgásait. A kúszás kimaradása, amely sajnos egyre több csecsemőt érint, szorosan összefügg azzal a ténnyel, hogy helytelenül fennmarad ez a reflex.

ATNR pillangó.jpg

Szimmetrikus tónusos nyaki reflex - STNR

Az alsó és felső testrész ellentétes mozgását hozza létre, attól függően, hogy a baba feje előre hajlik vagy felemelkedik. A négykézlábra állni és mászni készülő kicsiknél látható leginkább ez a tipikus mozdulat, amelyet a reflex produkál. Ha a baba előre vagy felfelé néz, akkor ráül mindkét behajlított lábára, miközben elöl a két nyújtott karjával megtámaszkodik, akár egy ülő cica. Ha ebben a helyzetben lehajtja a fejét, akkor mindkét karja behajlik, a lábai kiegyenesednek, és a popsija felemelkedik. Ugyanebben az időben a négykézlábon álló babáknál jellemző az előre-hátra hintázó mozgás is, ezzel legátolja ezt a reflexet, hiszen amíg ez nem történik meg, addig nem tudja összehangolni az alsó és felső testfelének a mozgásait a sikeres mászáshoz.

Az STNR segít ugyan a talajról való felemelkedésben, de megakadályozza a mászás megtanulását. Tehát minél többet hintáztatja magát, és minél tovább mászik a baba, annál biztosabb lehet a szülő, hogy jó irányban fejlődik a csemetéje.

Azok a nagyobb gyermekek, akiknek görbe a testtartásuk, nehezen tudnak egyenes háttal ülni a széken, vagy nem szeretik a labdás játékokat, az úszást, ott nagy a valószínűsége, hogy ez a reflex akadályozza őket a szabad mozgásukban.

Landau-reflex

Ha a baba mellkasát két kézzel megtámasztva vízszintesen a levegőbe emelik, akkor a hátát homorítja, a fejét felemeli, a karját és a lábát a törzsével egy vonalban megtartja. Ha ebben a helyzetben a fejét lefelé biccentik, akkor a hát és a végtagok feszítése megszűnik, a baba egész teste előre meghajlik. Amikor a baba éppen repülőt játszik, vagyis csak a pocakja van lent, a karja meg a lába felemelkedik, a törzsét ívben meghajlítja és a fejét magasra tartva nagyokat kacag miközben még rugózik is, akkor a szülő éppen ennek a reflexnek a hatását láthatja.

Ez a testtartás megfeszíti, ezáltal erősíti a gerinc melletti izomzatot, fejleszti a testtartási képességeket és a látást. Ha baba keveset játszik hason, vagy sokat tartják kézben, esetleg sok időt tölt a pihenőszékben, akkor hamar elfárad a repülőzés közben. Ez azért van, mert nem tanulhatta meg, hogyan támaszkodjon az alkarjára, hogy pihentesse a hátát. Ekkor szokták azt mondani a szülők, hogy nem szeret hason lenni a pici és rövid idő után mindig sírni kezd. Ez érthető, hiszen nem kényelmes így feküdnie, szeretné, ha minél előbb kézbe vennék, vagy megfordítanák a hátára.

Három és fél éves korig aktív a reflex, tehát óvodás korban figyelhetők meg a hátrányok, amit az esetleges fennmaradása okozott. Ilyenek a bizonytalan egyensúlyozás, az ügyetlen lábmozgatás futás és ugrálás közben, vagyis hiányzik a kornak megfelelő mozgásügyesség, éretlen a mozgáskoordináció.

Folytatás a 7. részben.

(forrás: S. G. Blithe: A kiegyensúlyozott gyermek)

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása